Mijn hond Bree

Dierbaar portret laten tekenen of schilderen

Je wilt een schilderij in opdracht laten maken. Hoe gaat dat in zijn werk? Op deze pagina lees je meer informatie over mijn werkwijze en tarieven.

Goede samenwerking

Een dierenportret, dierbaar portret of herinnering schilderij maak ik aan de hand van jouw eigen foto’s. Het liefst digitale foto’s, maar als die er niet zijn mogen het ook oude afgedrukte foto’s zijn, dus uit het analoge tijdperk.

Voor het maken van een gelijkend portret is een goede samenwerking nodig. Tussen mij als kunstenaar en jou als opdrachtgever. Als het mogelijk is ontvang ik graag 2 of 3 foto’s om een indruk te krijgen van de persoon of het dier waarvan ik een portret ga maken. Ook is het prettig in ons gesprek jouw verhaal te horen, en een karakterbeschrijving te krijgen van de geportretteerde.

Schilderij in opdracht laten maken: voorbereiding en afstemming

Er gaat veel aandacht en tijd naar het voortraject van een opdracht voor een schilderij op maat. Aan de hand van mijn werkwijze en jouw wensen, bespreken we wat er mogelijk is. Daarna kijk ik aan de hand van je foto’s hoe de compositie van het portret gemaakt kan worden. Ik bespreek met jou wat je kunt verwachten in de techniek die jij gekozen hebt en welke achtergrondkleur daar bij past.

Een goede foto

Vaak krijg ik de vraag wat dan een goede foto is om mee te werken. Daarom hieronder een kleine opsomming:

Een goede foto is:

  • scherp op het onderwerp.
    van een hoge resolutie (4mb).
  • met een goede belichting (maar zonder flits) gemaakt.
  • zonder rode ogen.
    De foto’s moeten via e-mail aangeleverd worden. Voordat ik de opdracht aanneem beoordeel ik de foto’s. Ik kijk naar aanleiding van je foto’s hoe ik de compositie en licht het beste kan gebruiken voor het portret, en of dit met de geleverde foto’s mogelijk is.

Ik maak een uitzondering op bovenstaande richtlijnen als een dierbare persoon of (huis)dier overleden is. Neem dan gerust contact met mij op. Dan zal ik bekijken of ik een portret kan maken van de foto’s die er nog beschikbaar zijn. Met een karakterbeschrijving, je verhaal en een enkele foto kan ik bekijken of ik een portret kan maken.

Snikkers

Levertijd van een schilderij in opdracht 

Een schilderij in opdracht laten maken kost tijd. De levertijd van een portret hangt af van de gekozen techniek en afmetingen. En natuurlijk hoe vol de agenda is. Ik zal je hier tijdens het voortraject over informeren. 

Technieken

Je kunt voor het laten maken van een dierenportret, dierbaar portret of herinnering schilderij kiezen uit de volgende materialen/technieken:

Pastelkrijt, pastelpoeder of pastelpotlood.

Pastel is een puur pigment zonder olie, maar ik kan er mee in lagen werken. Dat houdt in dat het eindresultaat precies op een schilderij lijkt. Ik werk alleen met professionele kwaliteit pastel, wat zorgt voor museumwaardige kwaliteit. Pastel werkt sneller dan olieverf, omdat ik niet hoef te wachten tot een laag gedroogd is. Het papier waar ik op teken kan verschillende structuren hebben wat ook het eindresultaat beïnvloed. Dit alles bespreken we vooraf.

Olieverf

De olieverf die ik gebruik is van de hoogste kwaliteit en zo ook het doek waar ik op schilder. Dit vertaalt zich in het eindresultaat. Voor een olieverfportret van je huisdier heb ik meer tijd nodig dan bij een tekening. Een olieverfschilderij wordt in lagen opgebouwd en iedere laag moet minimaal een week drogen. Het resultaat is een waardevol schilderij van de beste kwaliteit.

Grafietpoeder, -sticks of -potloden.

Deze worden gebruikt voor een realistisch zwart/wit portret dat in elk interieur past. Het gaat om pure grafiet. Om je portret goed te beschermen kun je deze het best laten inlijsten achter museumglas.

Wat kost een schilderij in opdracht laten maken?

De kosten zijn afhankelijk van techniek, grootte en complexiteit. Complexiteit betekent dat er een gedetailleerde achtergrond, meerdere personen of dieren in een tekening of schilderij moeten worden gebracht.

De prijslijst is gebaseerd op 1 huisdier of 1 persoon met eenvoudige achtergrond met een kleurzweem.

Bekijk de kosten van een dierenportret, dierbaar portret of herinnering schilderij in opdracht.

Zoet

Volg me voor meer voorbeelden